Εκλεκτές παρουσίες στην παρουσίαση δύο νέων βιβλίων της κ. Ευαγγελίας Ρουμελιώτου-Δαρσινού

Η Περιστεριώτισσα συγγραφέας και πρόεδρος του «Συνδέσμου για τα δικαιώματα της Γυναίκας» κ. Ευαγγελία Ρουμελιώτου-Δαρσινού, παρουσίασε στις 9 Μαΐου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του νέου Δημαρχείου Περιστερίου, τα δύο νέα βιβλία της, δύο νέα γεννητούρια, όπως τα αποκάλεσε ο σύζυγός της καθηγητής και πρώην υποψήφιος δήμαρχος και βουλευτής κ. Τάσος Δαρσινός.

Το πρώτο μια ποιητική συλλογή, πρώτο βήμα στην ποίηση της κ. Ευαγγελίας Ρουμελιώτου-Δαρσινού, με τίτλο «απουσίες» και το δεύτερο ένα νέο πεζογράφημα με τίτλο «Περιπέτειες στο νησί», είναι αφιερωμένο στο μεγάλο αγωνιστή-ουμανιστή για ένα καλύτερο αύριο στον Χαράλαμπο Πρωτοπαπά, με τον οποίο συνδέουν το ζεύγος Δαρσινού-Ρουμελιώτου κοινοί συντροφικοί αγώνες.
Στο πάνελ εκλεκτοί άνθρωποι της πολιτικής και πνευματικής ζωής της χώρας μας, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης, ο πρώην νομάρχης-δικηγόρος και στέλεχος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού κ. Σταύρος Παπανικολάου, ο εκλεκτός ηθοποιός και συγγραφέας κ. Μιχάλης Άνθης και η λογοτέχνης κ. Παναγιώτα Ζαλώνη.

Ο σύζυγος της κ. Ευαγγελίας Ρουμελιώτου-Δαρσινού κ. Τάσος Δαρσινός καλωσόρισε τους προσκεκλημένους ευχαριστώντας τους για την παρουσία τους στην παρουσίαση των δύο βιβλίων, γεννητούρια, της συζύγου του και είναι γεγονός ότι ο συγγραφέας που ολοκληρώνει το γράψιμο ενός βιβλίου και βλέποντάς το τυπωμένο αισθάνεται ως μάνα που γέννησε ένα νέο παιδί και πράγματι γι’ αυτόν το κάθε βιβλίο του είναι κι ένα παιδί ένα δημιούργημα.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης, αφού επαίνεσε το συγγραφικό έργο της κ. Ευαγγελίας Ρουμελιώτου-Δαρσινού, αναφέρθηκε στο πρόσωπο για το οποίο γράφτηκε το πεζογράφημα «Περιπέτειες στο νησί», στον κ. Χαράλαμπο Πρωτοπαπά, στους αγώνες του για τη δημοκρατία, τους διωγμούς του στα πέτρινα χρόνια, στον άνθρωπο που έμεινε όρθιος παρά τις πολύχρονες διώξεις του. Αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Χαρ. Πρωτοπαπά στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, μετά την πτώση της χούντας, τη μετέπειτα δράση του ως πρόεδρος του ΚΟΔΗΣΟ και τόνισε ότι είναι από τα ιδρυτικά μέλη του Συνασπισμού.

Παρότρυνε τη συγγραφέα να συνεχίσει να γράφει και επαίνεσε το έργο της ως προέδρου του «Συνδέσμου για τα δικαιώματα της Γυναίκας».

Ο πρώην νομάρχης δικηγόρος κ. Σταύρος Παπανικολάου, αναφέρθηκε στους κοινούς αγώνες που έκανε με το ζεύγος Δαρσινού στο κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, τότε που τους συνέδεε το πάθος να αλλάξουν την Ελλάδα να την κάνουν μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή σοσιαλιστική, που αν καρποφορούσαν εκείνοι οι αγώνες δεν θα φθάναμε στη σημερινή χρεωκοπία στην οποία οδήγησαν τη χώρα μας τα δύο κόμματα που την κυβέρνησαν από τη μεταπολίτευση και μετά. Επαίνεσε το πεζογράφημα της συγγραφέως και την ποιητική της συλλογή την χαρακτήρισε ένα μικρό αλλά ενθαρρυντικό βήμα. «Μπορεί είπε η συλλογή «απουσίες» να είναι το πρώτο βιβλίο ποιημάτων της συγγραφέως, με πολλές ατέλειες αλλά το μήνυμά του ενθαρρυντικό».

Ο ηθοποιός και συγγραφέας κ. Μιχάλης Άνθης διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο με τίτλο ο «θείος»:

«Τα τελευταία χρόνια ο θείος πηγαίνει συχνά στο νησί, κι όταν ο καιρός είναι καλός, ξεκαλοκαιριάζει εκεί ως το φθινόπωρο.

Η μαμά κάθε φορά γκρινιάζει και επαναλαμβάνει τις ίδιες κουραστικές κουβέντες. «Τόσες ώρες ταξίδι θα κουραστείς… άσε που θα είσαι ολομόναχος», του λέει πάντα. «Δε με νοιάζει καθόλου και να μην έχεις έγνοια…», την καθησυχάζει ο θείος. Ετοιμάζει το μικρό του σάκο με τα απαραίτητα ρούχα, δηλαδή δύο πουκάμισα, δύο παντελόνια και δύο πουλόβερ, τα φάρμακά του και τα βιβλία του κι είναι έτοιμος να σαλπάρει.

Στο νησί έχει πολλές δουλειές να κάνει. Ποτίζει τις βουκαμβίλιες, φυτεύει γεράνια και βασιλικό στις γλάστρες, βάζει εργάτες να βάψουν το σπίτι για το καλοκαίρι. Όταν πεινάει τηλεφωνεί στην κυρα-Γιώτα που ‘χει περιβόλι και του στέλνει χορταρικά και φρούτα. Ύστερα ειδοποιεί τον φίλο του τον κυρ-Ανδρέα που ‘χει στάνη με κατσίκια να του φυλάει ξινομιζύθρα. Η γυναίκα του τσοπάνη τρέχει στο σπίτι του θείου μαζί με ζυμωτό ψωμί και σταρένια παξιμάδια τυλιγμένα στην καρό πετσέτα και τα αφήνει απ’ έξω στο πεζούλι με τα λουλούδια. Ο θείος όταν ξυπνάει βρίσκει το δεματάκι και τακτοποιεί τα πράγματα στο ντουλάπι. Τρώει τόσο λίγο όσο κι ένα πουλάκι!»

Από την ποιητική συλλογή «απουσίες» ο κ. Μιχάλης Άνθης διάβασε το ποίημα «Σημαίες»:

«Νιώσαμε

τις ψυχές μας να ματώνουν.

Είδαμε

τις σημαίες μας να σχίζονται

τις ιδέες μας να χλευάζονται.

Τώρα στα χαλάσματα

χρωματιστά πανιά υψώνονται.

Δεν είναι μόνο

που τα βλέπουμε,

είναι που πρέπει

να χαιρόμαστε γι’ αυτό!».

Η λογοτέχνης κ. Παναγιώτα Ζαλώνη πρόεδρος του λογοτεχνικού ομίλου «Κελαιώ», εκδότρια και του ομώνυμου περιοδικού, καλωσόρισε ευχάριστα την κ. Ευαγγελία Ρουμελιώτου-Δαρσινού στον κόσμο της ποίησης και την παρότρυνε να συνεχίσει να γράφει ποιήματα γιατί μ’ αυτά ο λογοτέχνης μπορεί να εκφραστεί πιο ελεύθερα.

Η συγγραφέας κ. Ευαγγελία Ρουμελιώτου-Δαρσινού, αφού ευχαρίστησε τους παρισταμένους για την τιμή που της έκαναν, αναφέρθηκε με πολύ σεβασμό στο Χαράλαμπο Πρωτοπαπά λέγοντας ότι σ’ αυτόν αφιέρωσε το πεζογράφημα κι αυτός είναι ο θείος που αναφέρει.

Χαιρέτησαν ακόμη και εξήραν το έργο της συγγραφέως ο δήμαρχος κ. Α. Παχατουρίδης, η αντιδήμαρχος κ. Μαίρη Τσιώτα, ο αντινομάρχης κοινός φίλος, συμμαθητής και συμπατριώτης του Τάσου Δαρσινού και της Ευαγγελίας κ. Κώστας Παπαντωνίου και ο πρώην δήμαρχος κ. Θ. Δημητρακόπουλος.

Τίμησαν με την παρουσία τους, την εκδήλωση εκτός από τους προαναφερθέντες και η επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Ενεργοί Πολίτες για την ανατροπή στο Περιστέρι» κ. Σοφία Αλεξοπούλου, ο διευθυντής της Γ’ Διεύθυνσης Αθηνών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γ. Ζαφειρακίδης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Κων. Καράμπελας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Χρόνης Χρονόπουλος και Μάκης Πρέκας, ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γ. Τσικρικάς, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Βαγγέλης Τσιακμάκης και Δημ. Λύτρας, η συγγραφέας κ. Τασία Τριανταφυλλοπούλου, η πρόεδρος του Συνδέσμου Εργαζόμενης Γυναίκας κ. Αλίκη Δρετάκη κ.ά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: