1η ΓΙΟΡΤΗ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ


ΔΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ 2011

«Οι Εθελοντές δεν πληρώνονται. Όχι γιατί δεν το αξίζουν, αλλά γιατί είναι ανεκτίμητοι…», έχει γραφτεί για τους ανθρώπους που προσφέρουν εργασία, χωρίς χρηματικό αντίτιμο.
Το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού 2011, γιορτάστηκε στη πόλη του Περιστερίου στον Πεζόδρομο της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, με διήμερες εκδηλώσεις προβολής του εθελοντισμού, που ξεκίνησαν το Σάββατο 21 Μαΐου και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 22 Μαΐου, με πρωτοβουλία Εθελοντικών Ομάδων της πόλης: Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ», «ΣΥΝ+ΑΝΘΡΩΠΟΙ», «ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α.», «ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ», «ΛΕΣΧΗ 4WD ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ», «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ», «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΙΑ», «ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΡΓΩ», «ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ», «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΟΥΡΝΑΖΙ», «ΚΙΒΩΤΟΣ», «ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ», «ΤΟΠΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ για τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ», «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ», Ε.Ο.Π.Π. και υπό την αιγίδα του Δήμου Περιστερίου.
Το Σαββατοκύριακο 21-22 Μαΐου, οι Εθελοντικές ομάδες τίμησαν τον εθελοντισμό, τίμησαν όλους αυτούς που βάζουν το καλό του κοινωνικού συνόλου πάνω από το ίδιον όφελος, τίμησαν την αξία που χαρακτηρίζει την ανθρώπινη ύπαρξη. Οι επισκέπτες ανταποκρίθηκαν εντυπωσιακά στην 1η ημερίδα γιορτής εθελοντισμού και με κεντρικό σύνθημα «Η πόλη… ποτέ δεν κοιμάται…», είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους εθελοντικούς οργανισμούς και το έργο τους στην ανοιχτή έκθεση ενημερωτικού υλικού. Παρουσιάστηκαν δραστηριότητες όπως: Χορός, δράσεις για παιδιά, μουσική, εικαστική έκθεση κοινωνικού design. Επίσης την Κυριακή πραγματοποιήθηκε και Εθελοντική Αιμοδοσία από την Μ.Κ.Ο. ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α. και συμμετείχαν η Τοπική Εφορεία Προσκόπων Περιστερίου, η Λέσχη 4Χ4 Περιστερίου, η Μ.Κ.Ο ΕΔΡΑ, οι «Έλληνες Ενεργοί Πολίτες» και ο Σύλλογος Αιτωλοακαρνάνων Περιστερίου «Κοσμάς ο Αιτωλός».
Το 2011 ανακηρύχθηκε ως Ευρωπαϊκό Έτος για την προώθηση του Εθελοντισμού και των Εθελοντικών Δραστηριοτήτων με απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το σλόγκαν «Γίνε εθελοντής» τον Νοέμβριο του 2009, αναγνωρίζοντας τη σημασία του εθελοντισμού για τη δημιουργία μιας δημοκρατικότερης και πιο υπεύθυνης κοινωνίας.
“Οι φίλοι και τα μέλη της «ΚΙΒΩΤΟΥ»” είπε ο κ. Κώστας Μαυροειδής, ιδρυτικό μέλος της «συμμετέχουν σε μια σειρά δραστηριοτήτων που σκοπό έχουν την άμεση αναβάθμιση της καθημερινότητας της πόλης που αγαπάμε και σ’ αυτήν μεγαλώσαμε αλλά και… μεγαλώνουμε τα παιδιά μας!!!
Σε μια προσπάθεια λοιπόν αποκατάστασης των συνθηκών που μας αξίζουν και που τις δικαιούμαστε, παλεύουμε με στόχο: Την διοργάνωση Ετήσιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικής Δημιουργίας με σειρά παράλληλων εκδηλώσεων όπως: Μουσικά events σε διάφορα σημεία και χώρους της πόλης μας! Εκθέσεις κάθε είδους τέχνης και… τεχνοτροπίας…
Δημοπράτηση έργων τέχνης με άμεσο και αποκλειστικό σκοπό την διάθεση των εσόδων για κάλυψη φιλανθρωπικών αναγκών!!!
Την δημιουργία ομάδων ποδηλατικών παρεμβάσεων, δημιουργικών happenings trash-art, δράσεων οικολογικής ευαισθησίας και ανοιχτά σεμινάρια πάνω σε σημαντικά και επίκαιρα θέματα!
Θα επιδιώξουμε την διοργάνωση χώρων επικοινωνίας, τις επισκέψεις σε θέατρα, γκαλερί, μουσεία! Καθώς και εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών εξορμήσεων εκτός ορίων πόλης!!!
Προτεραιότητα θα δοθεί στην εμπλοκή μας μέσω του «χαμένου Θησαυρού» με τα των Καρναβαλικών Εκδηλώσεων του Δήμου, τόσο με τη συμμετοχή μας, όσο και με τον σχεδιασμό και κατασκευή αρμάτων και στολών «υιοθετώντας» κατόπιν επιλογής κάποια από τα σχολεία της πόλης μας!!!
Θα επιδιώξουμε δε, την συμμετοχή και ενημέρωση όλων γιατί πιστεύω μας είναι πως:
Υπάρχει χώρος και ρόλος για τον καθένα και σίγουρα κανείς δεν περισσεύει!!!»
Ο Αντιπρόεδρος του «Συλλόγου για το Μπουρνάζι» κ. Γιάννης Παναγιώτου, μας είπε:
«Στην εκδήλωση για τον Εθελοντισμό συμμετέχουμε όπως και άλλοι Φορείς για την προώθηση της προσφοράς στους συνανθρώπους». Ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Κοινωνική Σταυροφορία Περιστερίου, Σώμα Εθελοντών Αιμοδοτών» και μέλος των «Γιατρών του Κόσμου» κ. Γιάννης Χειμάρας, δήλωσε:
«Είμαστε εδώ σε συμπαράσταση των εκδηλώσεων που έχει ο Σύλλογος «ΚΙΒΩΤΟΣ». Να προβάλλουμε τον Σύλλογό μας και να γνωστοποιήσουμε την εθελοντική αιμοδοσία που θα πραγματοποιήσουμε στις 18 και 19 Ιουνίου (Σάββατο και Κυριακή) από τις 08.30 π.μ. έως τις 14.00 μ.μ. Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε πολύ τον «Ελεύθερο ΔΙΑΛΟΓΟ» και ιδιαίτερα τον κ. Δημήτρη Γκαντήραγα, ο οποίος είναι και μέλος του Συλλόγου μας, για την στήριξη που μας προσφέρει απλόχερα τόσα χρόνια…»
Η Πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος «Σύνδεσμος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας» Δυτικής Αθήνας, κ. Ευαγγελία Ρουμελιώτου-Δαρσινού, τόνισε στον «Ελεύθερο ΔΙΑΛΟΓΟ»:
«Τα θέματα που έχουμε εμείς πλέον να παλέψουμε είναι ακόμη ανισότητες που υπάρχουν στη δουλειά, η προσπάθεια να βρει η γυναίκα δουλειά και να μην την κλείνουν στο σπίτι και να μένει το πτυχίο της ανεκμετάλλευτο κ.λ.π. και βέβαια σε παγκόσμια Φόρουμ, περιβάλλον, ειρήνη, τα οποία είναι πολύ σημαντικά. Να βοηθήσουμε τις γυναίκες πρόσφυγες που δοκιμάζονται, τις γυναίκες συγγραφείς που διώχνονται από τις χώρες τους, να μη γίνει οπισθοδρόμηση στο Γυναικείο Κίνημα».
«Είμαστε σήμερα εδώ για να στηρίξουμε μια κοινή δράση, να προβάλλουμε όλους τους Συλλόγους του Περιστερίου» μας είπε ο Γραμματέας του Περιβαλλοντικού-Φυσιολατρικού Συλλόγου κ. Αλέξης Πουλιάσης, «να προβάλλουμε την εθελοντική δράση. Εμείς αγωνιζόμαστε για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, τα οποία λόγω κρίσης έχουν γίνει πολύ μεγαλύτερα. Αγωνιζόμαστε για να τα βάλουμε στο κέντρο».
Στο κιόσκι του ΠΦΣΠ ήταν και δύο εκπρόσωποι από την MKO FAIRTRADE , οι οποίες μοίρασαν υλικό στους κατοίκους του Περιστερίου.
Σε άλλο κιόσκι έκθεσης υλικού των δραστηριοτήτων των Εθελοντικών Ομάδων συναντήσαμε τηνΠρόεδρο της Μ.Κ.Ο. «Συν+άνθρωποι» κ. Νίκη Βήλου, η οποία είπε:
«Είμαστε και μεις εδώ για μια γιορτή εθελοντισμού εν όψει του Έτους Εθελοντισμού για να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες του Περιστερίου σε όλες αυτές τις δράσεις που κάνουμε».
«Συμμετέχουμε και μεις για να μας γνωρίσει ο κόσμος καλύτερα, αλλά και για να γνωριστούμε και μεις μεταξύ μας οι Εθελοντικές Ομάδες Περιστερίου» είπε ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Εθελοντικής Ομάδας Περιστερίου.
Από τον Οργανισμό Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ», η συντονίστρια στα Ψυχοπαιδαγωγικά Κέντρα κ. Κωνσταντίνα Μακρή είπε: «Ήρθαμε για να στηρίξουμε τη δράση Εθελοντισμού μέσω των Ψυχοπαιδαγωγικών και να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό του Περιστερίου».
Η επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ενεργοί Πολίτες για την Ανατροπή στο Περιστέρι» κ. Σοφία Αλεξοπούλου μας είπε: «Στηρίζουμε τις προσπάθειες των Εθελοντικών Οργανισμών του Περιστερίου και γι’ αυτό εγώ προσωπικά συμμετέχω σε αρκετούς εθελοντικούς Συλλόγους, όχι γιατί οι Σύλλογοι θα έρθουν να αντικαταστήσουν Κοινωνικές δομές που θα πρέπει να καλύπτει το κράτος ή ο Δήμος, αλλά παράλληλα με αυτές τις δομές, μπορούν να δώσουν βοήθεια σε τομείς που δεν καλύπτονται, να δώσουν προτάσεις, να δημιουργήσουν δράσεις και να κινητοποιήσουν κόσμο σε τομείς που ενδιαφέρουν τον κάθε πολίτη. Συμμετέχω ως Γενική Γραμματέας στο Σύλλογο «Εθελοντών Αιμοδοτών Περιστερίου» και σαν Αντιπρόεδρος του “Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας”».
Ο κ. Κώστας Λαλένης, επικεφαλής της παράταξης “Δύναμη Ανανέωσης και Δημιουργίας”,έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Ο εθελοντισμός, στις μέρες μας, έχει αποδείξει τη σπουδαιότητα και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του. Είναι η ζωντανή έκφραση αλληλεγγύης, με ιδιαίτερη σημασία στις δύσκολες μέρες που περνά ο τόπος και η σκληρά δοκιμαζόμενη κοινωνική συνοχή.
Συγχαίρουμε τους φορείς εθελοντισμού για την οργάνωση του 1ου Φεστιβάλ ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κοινωνικών φορέων του Δήμου μας.
Οφείλουμε να είμαστε δίπλα τους και θα το κάνουμε. Θα είμαστε στο πλευρό τους για το σημαντικό έργο που πραγματοποιούν”.
Ευχάριστη νότα οι μουσικές που γέμισαν τον Πεζόδρομο της οδού Εθνικής Αντιστάσεως, με την ευγενική συμμετοχή της πρωτότυπης ορχήστρας immortal serious ενώ στους επισκέπτες κράτησαν συντροφιά οι Jazz Blue Band, Bright Black, Lost Senso και «Άτομα 4».
Ταυτόχρονα παρουσιάστηκαν χορευτικά από τους Μπελάδες-Σύλλογος Ειρήνη Περιστερίου, από το Σύλλογο dancing with the stars, ενώ υπήρχε και Παιδική Ζώνη.
Πηγή: Ελέυθερος Διάλογος

Advertisements

1 Response so far »


Comment RSS · TrackBack URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: